lauantai 10. marraskuuta 2012

Luumukukko


Meidän pihalla on kaksi luumupuuta. Lähes joka 
vuosi nämä turjakkeet tuottaa niin paljon satoa että satokauden lopulla tuntuu kuin niitä tulisi jo korvista ulos...
Tänä vuonna päätin kuitenkin iloita sadosta ja yksi tapa iloita oli tehdä luumuista (Chrisiltä & Eevalta saadun ohjeen mukaan) "American Pie". Mutta kun asutaan Savossa niin päätinkin että täähän on luumukukko! Samalla vähän tuunasin ohjetta "kukkomaisemmaksi":

5 dl jauhoja (itse käytin 2dl ruisjauhoja, 1 dl ohrajauhoja ja 1 dl spelttijauhoja, 1dl vehnäjauhoja)
1 tl suola
0,5 dl inkkarisokeria
200g voita
4-5 rkl kylmää vettä

luumuja
hillosokeria

Pehmenneeseen voihin sekoitetaan kuivat aineet ja kylmä vesi. Taikinasta tulee pohja ja kuori (kuoren onnistuin kuin ihmeen kaupalla kaulitsemaan ohuen ohueksi leivinpaperin päällä) normaalia piirakkavuokaan pienempään vuokaan - kuvassa näkyvä vuoka on pahvinen versio.

Luumut puolitetaan, poistetaan kivet ja ladotaan pohjalle - luumujen päälle reippaasti hillosokeria (luumut on todella happamia kypsyessään). Hillosokerikerroksen päälle kuori. Uuniin n. 200 asteeseen kunnes näyttää kypsältä

Taikina sopii pohjaksi myös kekseihin - reseptin antaja kertoi tehneensä lapsena usein juuri niin, lisätään vaan mausteita maun mukaan (esim. kanelia). Ja kukon sisällehän passaa laittaa mitä mieleen juolahtaa, nythän on jo (suomalaisten luumujen) sesonkiaika ohi. 

Nam!

ps. luumukukko on taivaallisen hyvää vaniljajätskin / kastikkeen kanssa :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti