tiistai 10. tammikuuta 2012

Keittoa ilman kuvaa

Soup is good for the soul...ainakin tällaisena kirpeänä pakkaspäivänä!

Mumen listattua keittoja männä viikolla inspiroiduin itsekin ja jaan tässä nyt appiukolta saadun maa-artisokkakeitonreseptin/idean - otin kuvankin mutta tänään ei ollut kuvauspäivä, keitto näytti vähintäänkin epäilyttävältä ottamassani kuvassa...mut se on OIKEESTI tosi hyvää!

Eli tarvitset:

- maa-artisokkia
- perunaa
- valkosipulia 
- (musta)pippuria
- suolaa
- vettä
- kuohukermaa (tai jos vegaanisena tahtoo niin jotain mahdollisimman paksua muka-kermaa)

Tässä siis se perusohje. Itse en jaksa koskaan tehä ruokaa täysin samalla tavalla uudelleen joten tätäkin keittoa on varioitu usealla eri tavalla:  halutessasi ja mielen mukaan nauriita, retiisejä, punajuuria, palsternakkaa, oikeestaan ihan mitä vaan.

Tänään tein näin: 
Kuorin ja pilkoin artisokat (500 g) sitruunaveteen (appiukko tiesi kertoa että sitruuna estää artisokkien tummumisen), kuorin veteen myös yhden perunan ja pilkoin. Lisäksi kuorin yhden yksikyntisen valkosipulin, sekä muutaman retiisin (tässä muuten ilmainen vinkki nirsojen läheisten kanssa eläville: piilottakaa ne epäsuositut ruoka-aineet esim. tällaiseen keittoon, joka aiemminkin on ollut hitti). Valutin veden pois ja heitin kattilaan pienen tilkan (1-2 rkl) oliiviöljyä kanssa ja kuullotin kevyesti. Lisäsin vettä niin että nippanappa peittyivät, sekä ripauksen mustapippuria sekä noin ½tl suolaa (aina voi lisätä, pois ei saa). 
Keitin noin puolisen tuntia (tai kunnes ovat pehmeitä). Sitten vaan sauvasekoittimella tasaiseksi, perään loraus (mulla tais mennä 1 dl) kermaa. Itse sekoitin kermankin sauvalla, kuvittelen sen tekevän keitosta (jos vaan mahdollista) vieläkin pehmeämpää ja kuohkeampaa. Tarkista maku ja syö!  

Nää maa-artisokat on melko pehmeitä joten kypsyvät nopeasti - esim. punajuuria kerran laittaneena tuskastuin lopulta punajuurien LOPUTTOMALTA kestävään kypsymisprosessiin ja noukinkin raa'at punajuuret keitosta pois kyllästyttyäni odottelemaan että pääsisin keiton kimppuun...punajuuret toi kuitenkin mahtavan värin keittoon - kelpasi prinsessallekin ;) 

Hyvää ruokahalua!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti